Tučné klamstvá a mýty o tuku

TUK. Čo Vás pri ňom napadne ako prvé?  

Možno si predstavíte škaredé mastné škvrny alebo tuk, ktorý pláva v podobe mastných ôk na hladine polievky, prípadne máte pred očami rôsolovitú „pneumatiku“ pretekajúcu cez pás nohavíc. A sme doma!

Reči, ktoré sa posledné desaťročia šírili svetom, že tuk je „jed” sú chybné. 

Naopak,  tuk je luxusný nenápadný liek pre váš organizmus. 

  • TUKY sú úžasné nosiče chuti, spomaľujú prechod natrávenej potravy cez tráviaci trakt. 
  • TUKY dokážu vynikajúco zasýtiť a vďaka tomu počas dňa zjeme celkovo menej.
  • TUKY regulujú telesnú teplotu .
  • TUK nám pomáha vstrebávať životne dôležité vitamíny rozpustné v tukoch  A,D ,E, K  - „DEKA“☺
  • TUK je nevyhnutná súčasť každej bunkovej membrány, je potravinou pre náš mozog.

Z čoho sme teda tuční ? Obézni?

Obezita je spôsobená účinkami sacharidov na hormóny a preto by sa mala liečiť znížením príjmu sacharidov. Potraviny bohaté na cukry a sacharidy majú vplyv na inzulín, v dôsledku čoho sa v tukových bunkách hromadí čoraz viac tuku.  Obezita je spôsobená nadbytkom cukru a preto vôbec nie je jedno,čo jeme…

Každý tuk si však nezaslúži nálepku „zdravý”! Veľkým oblúkom by sme sa mali vyhnúť  takzvaným „TFA“ (transmastné kyseliny). Priemyselne vyrobené TFA majú škodlivé účinky na naše zdravie, sú omylom pre ľudstvo.  Medzi ne radíme hlavne roztierateľné margaríny, ktoré sa považovali za „zdravšie“ ako maslo. Našťastie prichádzame na to, že je to mýtus. 

Kategória článku: 
články