Máte histamínovú intoleranciu?

Histamínová intolerancia vzniká z dôsledku abstinencie enzýmu Diaminooxidázy (DAO).

DAO je sekrečný enzým produkovaný črevnými bunkami, vyskytuje sa najmä v tenkom čreve, v pečeni, v obličkách. Úlohou DAO je hlavne odbúrať histamín, ktorý bol prijatý zo stravy.
U niektorých ľudí klesá aktivita tohto enzýmu, čo vyvolá prejavy, z ktorých najčastejšie sú:

Svrbenie, ekzémy, kýchanie, nádcha, kašeľ, hnačky, kŕče, nadúvanie, migrény, únava, nervozita.

Tieto typické príznaky pre „histaminikov” sa dajú zmierniť vhodným stravovaním. Najvhodnejšie je konzumovať čerstvú stravu, nakoľko s dĺžkou skladovania potravín histamín narastá. Úplne nevhodné sú potraviny z konzervy, výživové doplnky, ktoré majú v sebe konzervanty ako napríklad sorban draselný a iné.

Počet ľudí s histamínovou intoleranciou z roka na rok narastá a ide ruka v ruke aj s laktózovou intoleranciou. Riešením je konzumácia vhodnej stravy, užívanie vhodných probiotík, lipozomálny C vitamín a vitamín B6, ktoré znižujú tvorbu histamínu a súčasne zvyšujú jeho odbúravanie. Než začneme s užívaním liekov – antihistaminík (DAOSIN) úplne sa vyhnime konzervačným látkam a uprednostnime čerstvé a vhodné potraviny.

Kategória článku: 
články